NOUL MUSSO GRAND

NOUL MUSSO GRAND

Noul pick-up SsangYong Musso Grand a fost lansat pentru Europa la Salonul Auto de la Geneva.  

Pe piața în rapidă creștere și foarte competitivă a vehiculelor SUT (sport utility truck – camionetă utilitară sport) / pick-up, noul Musso Grand este un vehicul multifuncțional extrem de competent, reflectând valorile tradiționale SsangYong – dotare cuprinzătoare și preț accesibil.  

Cel mai bun producător coreean și singurul specializat pe SUV și 4x4, SsangYong s-a angajat să își reînnoiască întregul portofoliu de produse și de curând și-a întregit gama de modele SUV prin lansarea celei mai noi versiuni a modelului emblematic Rexton în 2017 și a SUT-ului Musso în 2018.  

Construit pe aceeași arhitectură ca noul Rexton, Musso Grand împarte cu acesta construcția de caroserie pe șasiu pentru a furniza o camionetă extrem de rezistentă, care să ofere performanțe excelente pe teren accidentat și siguranță sporită datorită șasiului quad frame și sistemului de tracțiune integrală.  

După lansarea Musso, SsangYong prezintă acum modelul pick-up cu caroserie alungită Musso Grand. Acesta are un ampatament mai lung, de 3210 mm (cu 110 mm mai lung decât modelul standard Musso), o benă mai lungă, de 1610 mm (față de 1300 mm), un volum mai mare de încărcare de 1262 litri și încărcătură utilă de până la 1062 kg, mărit de la 850 kg.   Proiectat să transporte pasageri în confort și încărcături în siguranță, vehiculul reprezintă o combinație între o cabină dublă cu 5 locuri și o benă cu o capacitate mult mai mare. Această combinație dintre camionetă utilitară sport și automobil de transport persoane înseamnă că Musso Grand este proiectat să ofere stil, performanță și confort pentru șofer și familie sau colegi și o mare flexibilitate în transportul încărcăturilor.     

Musso Grand este propulsat de același motor e-XDi220 ca modelele Rexton și Musso, furnizând o putere maximă de 181 CP la 4000 rpm și cuplu maxim de 400 Nm la turații între 1400 și 2800 rpm. Este disponibil fie cu transmisie manuală cu 6 trepte, fie cu transmisie automată Aisin cu 6 trepte, asigurând performanță remarcabilă de transmisie a puterii și durabilitate.   Nivelurile de dotare sunt foarte cuprinzătoare și includ funcții de siguranță cum ar fi asistență la schimbarea benzii de circulație, alertă privind traficul în spatele automobilului și detectare a unghiului mort, pentru prevenirea accidentelor.   

În interior, Musso Grand este surprinzător de bine dotat în comparație cu alte SUT și pick-upuri, oferă spațiu excelent la umeri și la picioare, iar scaunele sunt tapițate cu piele Nappa pentru lux și confort. De asemenea, este dotat cu un sistem infotainment care include un ecran HD de 9,2”, Apple CarPlay, Android Auto, oglindire wi-fi și conectivitate Bluetooth.  

După debutul european de la Salonul Auto de la Geneva, în scurt timp Musso Grand va fi pus în vânzare în Europa și pe piața mondială.    

 

Design exterior

Designul exterior al Musso Grand conferă automobilului o înfățișare îndrăzneață și musculoasă, fiind inspirat de „mișcarea impunătoare a naturii”, una dintre elementele limbajului de design SsangYong, Nature-born 3 Motion.  

O fâșie cromată deasupra grilei de radiator și liniile curbate ale capotei motor oferă un aspect robust și dă impresia de putere. Grila aripă – un element de stil caracteristic al noilor modele SsangYong – se extinde până la faruri, iar liniile de caracter dinamice laterale și mai ales în spate conferă mașinii o senzație de putere și volum.  

Farurile HID/halogen cu lumini de poziție LED și indicatoare integrate asigură o înfățișare mai rafinată.   Ușile sunt proiectate să acopere pragurile de-a lungul părții inferioare a caroseriei, pentru a asigura că pasagerii nu se murdăresc la urcarea sau coborârea din mașină, iar roțile mari, de 20” contribuie la imaginea de ansamblu a automobilului.  

Bena oferă un volum de încărcătură foarte util de 1262 litri, fiind suficient de mare pentru a transporta un europalet. Este dotat cu prize de 12 V / 120 W și cârlige rotative pentru fixarea încărcăturilor de tipul uneltelor sau echipamentelor.  

Camioneta este disponibilă în opt opțiuni de culoare exterioară, inclusiv alb perlat mătăsos, alb grandios, argintiu fin, negru spațial, gri marmură, roșu indian, albastru Atlantic și maro.  

 

Design interior

Interiorul noului Musso Grand oferă rafinamentul și ambianța modernă a unui autoturism, dar cu o tentă robustă în concordanță cu aspectul exterior al unui vehicul utilitar.  

Dotat remarcabil de bine pentru o camionetă, dispune de scaune cu tapițerie din piele Nappa cu textură moale, care pot fi reglate la trei niveluri de duritate diferite pentru confortul optim al șoferului și pasagerilor. În plus, scaunele din față și din spate sunt încălzite, opțional fiind disponibile scaune față ventilate pentru a face călătoriile lungi mai plăcute la orice temperatură.  

Panoul de instrumente Supervision cuprinde un ecran LCD de 7” care asigură o bună vizibilitate și furnizează șoferului toate informațiile necesare, cu diferite opțiuni de configurare a ecranului și de efecte vizuale, pentru a putea fi personalizat la maxim.  

Al doilea rând de scaune a fost proiectat în așa fel încât trei pasageri adulți să poată călători confortabil, cu spațiu suficient pentru picioare și coate.  

 

Sistemul de propulsie  

Sistemul de propulsie al noului Musso Grand folosește un motor turbo diesel de 2,2 litri fabricat de SsangYong, care furnizează o putere maximă de 181 CP și un cuplu de 400 Nm. Acest motor e-XDi220 deosebit de eficient, silențios și fiabil oferă accelerare progresivă la pornirea de pe loc și un cuplu mare la turații mici, caracteristic motoarelor SsangYong.  

Transmisia este fie manuală cu 6 trepte, fie automată Aisin cu 6 trepte, apreciată pentru funcționarea lină și durabilitate.   Sistemul de tracțiune integrală se bazează pe anii de experiență de care dispune SsangYong în domeniul tehnologiei tracțiunii integrale. Pentru o mai bună eficiență și reducerea consumului de carburant, automobilul dispune de tracțiune 4x4 temporară cu puterea transmisă permanent roților din spate, roțile din față fiind cuplate electronic la nevoie, cu sau fără amplificarea cuplului la reductor, în funcție de cerințele deplasării pe drum sau pe teren accidentat.  

De asemenea, noul Musso este prevăzut cu un sistem de blocare a diferențialului, pentru a asigura o mai bună tracțiune pe pante abrupte și alunecoase și pentru creșterea capacității de remorcare.        

Nivelurile de zgomot, vibrație și rigiditate (NVH) ale noului Musso sunt mult îmbunătățite față de modelul pe care îl înlocuiește, datorită celor 8 tampoane de caroserie și căptușeala din poliester (PET) a carenajului roților, zgomotul transmis de la drum fiind redus pentru ca pasagerii să călătorească în confort. Compartimentul motorului este mai bine etanșat pentru a îmbunătăți izolația fonică, rezistența la praf și impermeabilitatea, iar tampoanele motor din cauciuc de dimensiuni mai mari ajută la reducerea zgomotului și vibrației motorului.  

Zgomotul vântului este redus datorită etanșării în patru straturi, iar ștergătoarele de parbriz aerodinamice previn zgomotul vântului la parbriz.  

 

Siguranță                                                                             

Datorită noilor tehnologii și funcții, noul SsangYong Musso Grand oferă nivelul maxim de siguranță din această clasă de vehicule, cuprinzând până la șase airbaguri.   Datorită construcției Quad Frame din oțel de înaltă rezistență, camioneta este mai rigidă decât rivalele sale, rezultat obținut prin utilizarea oțelului cu rezistență la rupere de 1,5 GPa – o premieră mondială – și realizarea șasiului în proporție de 79,2% din oțel de înaltă rezistență. Datorită acestei construcții, pe lângă îmbunătățirea substanțială a rezistenței caroseriei, greutatea este de asemenea redusă.   

Musso este prevăzut și cu elemente pentru absorbția impacturilor în volan și în coloana de direcție pentru reducerea la minim a rănirilor într-o coliziune frontală, în timp ce structura și materialele utilizate în zona frontală a caroseriei sunt proiectate să îmbunătățească siguranța pietonilor.  

Camioneta oferă și numeroase alte sisteme de siguranță, cum ar fi asistență la schimbarea benzii de circulație, alertă privind traficul în spatele automobilului și detectare a unghiului mort, pentru prevenirea accidentelor.   

Infotainment și echipamente de confort                                                                          

Sistemul avansat de infotainment include radio DAB, Apple CarPlay și Android Auto cu oglindirea dispozitivelor, cu toate funcțiile inclusiv navigație afișată pe un ecran de 8,0” sau în HD pe un ecran lat de 9,2” (în funcție de model), sistemul de navigație TomTom fiind de asemenea disponibil.   

Panoul de instrumente Supervision cuprinde un ecran LCD de 7” care asigură o bună vizibilitate și ajută șoferul cu informații afișate convenabil, de exemplu calculatorul de parcurs și îndrumări pas cu pas de la sistemul de navigație, oferind trei opțiuni diferite de afișaje digitale.  

Alte funcții disponibile includ închiderea automată – blocarea automată a ușilor când cheia este îndepărtată de mașină, facilitarea accesului – reglarea automată a poziției scaunului șoferului când ușa este deschisă, sistem de climatizare cu două zone complet automatizat cu filtre pentru praf fin și priză de curent 12V/120W în benă. Sunt disponibile camere video frontale și retrovizoare și o colecție de sisteme de asistare electronică pentru siguranță de ultimă oră, care include sistemul de monitorizare de jur împrejur 3D 360 de grade.  

MECANICĂ

§   motor diesel e-XDi 220 2,2L cu filtru catalitic de particule diesel (CDPF)

§   Transmisie manuală cu 6 trepte, cu indicator pentru schimbarea treptei

§   Transmisie automată cu 6 trepte cu comutator pentru schimbarea manuală a treptelor pe selectorul de trepte

§   4WD temporar cu comutare în mers

§   Suspensie față cu dublu braț triunghiular și arcuri elicoidale

§   Suspensie spate cu arc lamelar

§   Sistem de suspensie spate cu 5 brațe și arcuri elicoidale (disponibil cu motorizare diesel)

§   Frâne față și spate cu discuri ventilate

§   Frână de parcare manuală

§   Rezervor de carburant de 75 litri

§   Montant pentru cârlig de remorcare

§   Stabilizator voltaj